Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020

Κρεατάκια στη μύτη: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Κρεατάκια στη μύτη: Πόσο επικίνδυνα είναι;

Τα λεγόμενα «κρεατάκια» (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι μικρές μάζες λεμφικού ιστού που βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα, ακριβώς επάνω από τις αμυγδαλές. Τα κρεατάκια μοιάζουν με τις αμυγδαλές και μαζί με αυτές αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας.

Αυτά αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, μέχρι και το δέκατο έτος της ζωής. Συνήθως αρχίζουν να συρρικνώνονται από την ηλικία των επτά ετών και έπειτα, έως και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
Τα κρεατάκια παγιδεύουν βακτήρια και ιούς και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα εάν διογκωθούν υπερβολικά. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να αφαιρούνται.
Όταν τα κρεατάκια μεγαλώνουν σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσουν ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- ρινική συμφόρηση
- προβλήματα στον ύπνο

- ροχαλητό
- πονόλαιμο
- δυσκολία στην κατάποση
- οίδημα (πρήξιμο) στους αδένες του λαιμού
- δυσκολία αναπνοής από τη μύτη
- προβλήματα ακοής
- ξηροστομία λόγω της δυσκολίας στην αναπνοή
- υπνική άπνοια

Έτσι, αν το παιδί σας έχει συνέχεια το στόμα του ανοιχτό, δεν ανασαίνει από την μύτη ή και ροχαλίζει πρέπει να επισκευθείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο το συντομότερο για να τεθεί η οριστική διάγνωση και να προγραμματιστεί για την χειρουργική αφαίρεση των αδενοιδών εκβλαστήσεων.

Abbas ibn Firnas, ο πρωτοπόρος της αστρονομίας και αεροπορίας στην ιστορία της ανθρωπότητας!

     Ο Abbas ibn Firnas   είναι ο μεγαλοφυής μουσουλμάνος επιστήμονας που εμφανίστηκε στην Ισλαμική Ανδαλουσία (Ισπανία) η οποία ήταν η πη...