Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δεν υπάρχει, ίσως, καλύτερη απεικόνιση των στενών δεσμών μεταξύ του Ισλάμ και της επιστήμης από τις συχνά αναφερόμενες ρήσεις (χαντίθ) του Προφήτη Μωάμεθ:
«Η αναζήτηση γνώσεων είναι υποχρεωτική σε κάθε μουσουλμάνο και μουσουλμάνα.».
«Η σοφία είναι η χαμένη ιδιοκτησία του πιστού.»
«Όποιος ακολουθεί ένα μονοπάτι προς την αναζήτηση της γνώσης, ο Θεός θα κάνει το μονοπάτι του προς τον παράδεισο εύκολο.»
«Αναζητήσετε την επιστήμη (γνώση) ακόμα και στην Κίνα».
Αυτές οι ρήσεις και πολλές άλλες είναι πραγματικές προσκλήσεις στους ανθρώπους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους από όλες τις πηγές. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη να μάθουμε ότι στο Ισλάμ η θρησκεία και η επιστήμη θεωρούνται πάντα δίδυμες αδελφές και ότι σήμερα, σε μια εποχή που η επιστήμη έχει κάνει τόσο μεγάλα άλματα, εξακολουθούν να συνδέονται. Επίσης, δεν είναι έκπληξη να μάθουμε ότι ορισμένα επιστημονικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για την καλύτερη κατανόηση του κειμένου του Κορανίου. Επιπλέον, σε έναν αιώνα όπου, για πολλούς ανθρώπους, η επιστημονική αλήθεια έχει αντιμετωπίσει ένα θανάσιμο πλήγμα στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, είναι ακριβώς οι ανακαλύψεις της επιστήμης που, σε μια αντικειμενική εξέταση της Ισλαμικής Γραφής, έχουν τονίσει την υπερφυσική φύση της αποκάλυψης και την αυθεντικότητα της θρησκείας που τις δίδαξε.
Από όλα όσα έχουν ειπωθεί και γίνει, η επιστημονική γνώση φαίνεται, παρά το τι πολλοί άνθρωποι μπορούν να πουν ή να σκεφτούν, να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον στοχασμό σχετικά με την ύπαρξη του Θεού. Μόλις αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε, αμερόληπτα και χωρίς προκατάληψη, για τα μεταφυσικά διδάγματα που πρέπει να προκύψουν από ορισμένες σημερινές γνώσεις, για παράδειγμα την εξελισσόμενη γνώση μας για τα μικρότερα συστατικά της ύλης ή για τις προβληματισμούς μας γύρω από την προέλευση της ζωής από την άψυχη ύλη, πραγματικά ανακαλύπτουμε πολλούς λόγους για να σκεφτόμαστε το Θεό. Λαμβάνοντας υπόψη την καταπληκτική οργάνωση που διέπει τη γέννηση και τη διατήρηση της ζωής, γίνεται σαφές ότι η πιθανότητα τύχης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. 
   


Καθώς η γνώση μας για την επιστήμη στους διάφορους τομείς επεκτείνεται, ορισμένες έννοιες πρέπει να φαίνονται όλο και πιο απαράδεκτες. Για παράδειγμα, η ιδέα που εξέφρασε με ενθουσιασμό ο πρόσφατα Γάλλος νικητής του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής, ότι η ζωντανή ύλη αυτό-δημιουργήθηκε από απλά χημικά στοιχεία λόγω τυχαίων περιστάσεων. Στη συνέχεια, από αυτό το σημείο υποστηρίζεται ότι οι ζώντες οργανισμοί  εξελίχθηκαν, οδηγώντας στη δημιουργία μιας πολύ περίπλοκης οντότητας που ονομάζεται άνθρωπος. Για μένα, φαίνεται ότι οι επιστημονικές εξελίξεις βοήθησαν στην κατανόηση της καταπληκτικής πολυπλοκότητας των ανώτερων οργανισμών παρέχοντας ισχυρότερα επιχειρήματα υπέρ της αντίθετης θεωρίας: ότι η ύπαρξη μιας εξαιρετικά μεθοδικής οργάνωσης που κυβερνά την αξιοσημείωτη διευθέτηση των φαινομένων της ζωής απαιτεί την ύπαρξη δημιουργού. Σε πολλά μέρη του βιβλίου, το Κοράνι, ενθαρρύνει αυτό το είδος γενικού προβληματισμού, αλλά περιέχει επίσης απεριόριστα ακριβή δεδομένα που συνδέονται άμεσα με γεγονότα τα οποία ανακαλύφθηκαν από τη σύγχρονη επιστήμη. Είναι ακριβώς αυτά τα δεδομένα που ασκούν μαγνητική έλξη στους σημερινούς επιστήμονες.

Abbas ibn Firnas, ο πρωτοπόρος της αστρονομίας και αεροπορίας στην ιστορία της ανθρωπότητας!

     Ο Abbas ibn Firnas   είναι ο μεγαλοφυής μουσουλμάνος επιστήμονας που εμφανίστηκε στην Ισλαμική Ανδαλουσία (Ισπανία) η οποία ήταν η πη...