Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020

Κοράνι και Επιστήμη
Κοράνι και Επιστήμη
Για πολλούς αιώνες, η ανθρωπότητα δεν ήταν σε θέση να μελετήσει ορισμένα δεδομένα που περιέχονται στους στίχους του Κορανίου, επειδή δεν διέθετε επαρκή επιστημονικά μέσα. Μόνο σήμερα έχουν γίνει κατανοητοί πολυάριθμοι στίχοι του Κορανίου που ασχολούνται με φυσικά φαινόμενα. Μια ανάγνωση παλιών σχολιασμών και ερνηνειών εκείνων των δεδομένων  στο Κοράνι, όσο γνώστες και αν ήταν οι συγγραφείς τους στην εποχή τους, φέρει επίσημη μαρτυρία για την πλήρη ανικανότητα να κατανοήσουν το βάθος της έννοιας σε τέτοιους στίχους. Θα μπορούσα ακόμη και να πω ότι, στον 20ο αιώνα, με τη τόσο μεγάλη ποικιλία της συνεχώς αυξανόμενης γνώσης, δεν είναι εύκολο για τον μέσο επιστήμονα να κατανοήσει όλα όσα διαβάζει στο Κοράνι για τέτοια θέματα, χωρίς να προσφύγει σε εξειδικευμένη έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι για να κατανοήσει όλους αυτούς τους στίχους του Κορανίου, ένας είναι σήμερα υποχρεωμένος να έχει μια απολύτως εγκυκλοπαιδική γνώση που εμπλέκει πολλούς επιστημονικούς κλάδους.
Θα ήθελα να τονίσω ότι χρησιμοποιώ τη λέξη επιστήμη για να σημαίνει γνώση η οποία έχει καθιερωθεί ευρέως. Δεν περιλαμβάνει τις θεωρίες που, για ένα χρονικό διάστημα, βοηθούν στην επεξήγηση ενός φαινομένου ή μιας σειράς φαινομένων, μόνο για να εγκαταλειφθούν αργότερα υπέρ άλλων ερμηνειών. Αυτές οι νεότερες ερμηνείες έχουν γίνει πιο δεκτές χάρη στην επιστημονική πρόοδο. Σκοπεύω να ασχοληθώ μόνο με συγκρίσεις μεταξύ δηλώσεων στο Κοράνι και επιστημονικών γνώσεων οι οποίες δεν είναι υπό αμφισβήτηση και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης. Όπου παρουσιάζονται επιστημονικά γεγονότα που δεν έχουν ακόμη 100% καθοριστεί, θα το ξεκαθαρίσω.
Υπάρχουν επίσης μερικά πολύ σπάνια παραδείγματα δηλώσεων στο Κοράνι τα οποία δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη σύγχρονη επιστήμη. Θα αναφερθώ σε αυτά επισημαίνοντας ότι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα οδηγούν τους επιστήμονες να τα θεωρούν εξαιρετικά πιθανά. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η δήλωση στο Κορανίου ότι η ζωή έχει υδρόβια καταγωγή «Και κάναμε από το νερό καθετί ζωντανό» (Κοράνι, 21:30).  Αυτά τα επιστημονικά δεδομένα που ανακαλύπτονται συνεχώς στο Κοράνι δεν θα πρέπει, ωστόσο, να μας κάνουν να ξεχνάμε ότι αυτό το ιερό βιβλίο παραμένει ένα θρησκευτικό βιβλίο κατεξοχήν και ότι δεν μπορεί να αναμένεται να έχει έναν επιστημονικό σκοπό καθεαυτό. Στο Κοράνι, κάθε φορά που οι άνθρωποι καλούνται να συλλογιστούν τους στίχους των θαυμάτων της δημιουργίας και των πολυάριθμων φυσικών φαινομένων, μπορούν εύκολα να δουν ότι η προφανής πρόθεση είναι να τονιστεί η θεία Παντοδυναμία. Το γεγονός ότι, σε αυτούς τους στίχους, μπορούμε να βρούμε υπαινιγμούς (σημάδια, νεύματα) για τα δεδομένα που συνδέονται με την επιστημονική γνώση είναι σίγουρα ένα άλλο δώρο του Θεού, του οποίου η αξία πρέπει να λάμψει σε μια εποχή όπου ο επιστημονικά βασισμένος αθεϊσμός επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της κοινωνίας εις βάρος της πίστης στο Θεό. Αλλά το Κοράνι δεν χρειάζεται τέτοια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά επιστημονικά δεδομένα για να κάνει την υπερφυσική του φύση αισθητή. Επιστημονικές δηλώσεις όπως αυτές είναι μόνο μια συγκεκριμένη πτυχή της Ισλαμικής αποκάλυψης που η Βίβλος δεν συμμερίζεται.


Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, προσπάθησα συνεχώς να παραμείνω απόλυτα αντικειμενικός. Πιστεύω ότι κατάφερα να προσεγγίσω τη μελέτη του Κορανίου με την ίδια αντικειμενικότητα που έχει ένας γιατρός όταν ανοίγει ένα αρχείο για έναν ασθενή. Με άλλα λόγια, μόνο με την προσεκτική ανάλυση όλων των συμπτωμάτων μπορεί κάποιος να φθάσει σε μια σωστή διάγνωση. Οφείλω να ομολογήσω ότι σίγουρα δεν ήταν η πίστη στο Ισλάμ που πρώτα καθοδηγούσε τα βήματά μου, αλλά απλά μια επιθυμία να αναζητήσω την αλήθεια. Έτσι το βλέπω σήμερα. Ήταν κυρίως τα γεγονότα τα οποία, μέχρι να τελειώσω τη μελέτη μου, με οδήγησαν να δω το Κοράνι ως το πραγματικά αποκαλυπτόμενο κείμενο.

Prof. Maurice Bucaille
Από το βιβλίο "Το Κοράνι και η Επιστήμη".

Abbas ibn Firnas, ο πρωτοπόρος της αστρονομίας και αεροπορίας στην ιστορία της ανθρωπότητας!

     Ο Abbas ibn Firnas   είναι ο μεγαλοφυής μουσουλμάνος επιστήμονας που εμφανίστηκε στην Ισλαμική Ανδαλουσία (Ισπανία) η οποία ήταν η πη...